05 March 2009

Sayur-sayuran, Buah-buahan Akan Dilabel Dan Digred


KUALA LUMPUR, 26 Feb (Bernama) -- Pengguna bakal menikmati sayur-sayuran dan buah-buahan yang berbaloi dengan harga dibayar apabila peraturan melabel dan menggredkan barangan berkenaan mengikut piawaian antarabangsa dikuatkuasakan.

Dalam masa terdekat, para pemborong, pengeluar dan pengimport akan diwajibkan untuk membungkus, melabel dan menggred sayur-sayuran serta buah-buahan keluaran mereka mengikut piawaian antarabangsa.

Ketua Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz berkata walaupun peraturan itu akan berkuatkuasa serta merta, ia bagaimanapun hanya akan dilaksanakan sepenuhnya pada hujung tahun.

Ini, katanya akan memberikan cukup masa dan notis diberikan kepada mereka yang terbabit untuk mematuhi peraturan baru berkenaan.

Bercakap kepada Bernama di luar acara rasmi Mesyuarat Menteri-menteri Kumpulan Lapan Negara Membangun Islam (D8) Mengenai Jaminan Makanan di sini, Mohamed Shariff berkata label yang saiznya tidak kurang daripada 11sm x 7sm akan mengandungi maklumat seperti nama dan alamat pengimport, pengeksport, agen, pengeluar atau pengedar.

Label itu sama ada dalam Bahasa Malaysia atau Inggeris juga perlu memaparkan dengan jelas nama barangan, gred, saiz, negara asal pengeluar dan berat.

Bagi kesalahan mempamerkan maklumat palsu atau mengelirukan, denda maksimum sebanyak RM1,000 atau penjara pada suatu tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya boleh dikenakan, katanya.

Menerusi peraturan berkenaan, FAMA sebagai pihak berkuasa bertanggungjawab melaksanakan peraturan akan memastikan tiada buah-buahan atau sayur-sayuran yang tidak bermutu diimport ke negara ini dan tiada satu pun di jual di pasar raya-pasar raya atau pasar.

"Kami boleh memberi jaminan dengan yakin pengguna akan memperoleh barangan berkualiti berbaloi dengan nilai wang mereka," kata Mohamed Shariff.

Dalam reaksi spontan mengenai peraturan itu, Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna (FOMCA) Malaysia menyambut baik langkah itu kerana ia sudah lama tertangguh.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Mohd Yusof Abdul Rahman berkata menerusi peraturan itu, para pengguna kini boleh dengan yakin membeli barangan berkualiti.

Mohd Yusof bagaimanapun berharap peraturan baru itu tidak menyebabkan lonjakan harga barangan berkenaan.

"Peraturan itu menghendaki lebel itu menyatakan negara asal pengeluar, dan ini penting bagi pengguna mengelakkan barangan dari negara-negara yang diketahui menggunakan racun perosak berlebihan atau melamin," katanya.

-- BERNAMA

No comments: