19 September 2008

MAKAN SECARA SIHAT DI BULAN RAMADHAN

Bulan Ramadhan merupakan bulan untuk memberi peluang kepada kita menurunkan berat badan di samping menambahkan amal kebajikan. Ramadhan mendidik kita supaya bersabar serta lebih berdisiplin terutamanya apabila menghadapi juadah makanan. Masalahnya sekarang ramai yang terlupa apabila berhadapan dengan berbagai menu yang pastinya menaikkan nafsu makan lebih dari hari biasa walaupun semasa berpuasa.

Langkah yang boleh dipraktikkan semasa berpuasa ialah dengan menjaga pemakanan seperti :
melebihkan pengambilan sayur-sayuran.
1. banyakan pengambilan buah-buahan
2. minum lebih banyak air samada air jus buah-buahan atau air masak. Sekurang-kurangnya lima liter sehari.
3. Digalakkan berbuka dengan kurma dan air masak.
4. Kita disarankan berbuka dengan sajian ringan. Memadai berbuka dengan kurma, air, bijirin atau roti mil penuh. Hanya selepas solat Maghrib baru makan sajian lebih berat mengandungi sumber karbohidrat, protein dan serat. Bagi yang mahu makan selepas solat terawih, pilih makanan ringan seperti buah-buahan. Kita sepatutnya memberi ‘badan’ rehat daripada makanan sebelum tidur untuk mengelak makanan tidak sempat hadam.

Sepatutnya sajian paling berat diambil ketika kita bersahur. Jangan sesekali meninggalkan sahur kerana banyak hikmahnya. Kita digalakkan bersahur lewat dan jangan sambung tidur selepas makan. Minum air sebanyak mungkin bermula daripada berbuka hinggalah bersahur. Elakkan minum air yang berkarbonat atau kordial yang mengandungi banyak gula. Jenis makanan berlemak, berminyak dan bersantan perlu dielakkan. Begitu juga dengan kuih muih yang tinggi kalorinya dan juga yang bergoreng. Berikut contoh saranan bagi pemakanan sihat di bulan Ramadhan.

SUMBER DARI www.infosihat.gov.my

No comments: